Gasterse padden weten de weg naar de tunnels

Dit is een nieuwsbericht van

RTV Drenthe

van vrijdag 24 maart 15:57

Gasterse padden weten weg naar tunnel onder de weg door goed te vinden

Het is weer tijd voor de paddentrek en dat betekent dat grote hoeveelheden padden van het ene vennetje naar het andere vennetje in Gasteren trekken om te paren. Vroeger had dit talloze dode padden tot gevolg, want een asfaltweg doorkruist namelijk hun route.

Onder de Oudemolenseweg tussen Gasteren en Oudemolen zijn jaren geleden al zeven tunnels aangelegd om het voor de padden te vergemakkelijken om naar de andere kant te komen. Daarmee worden de levens van honderden padden gespaard.

Minder dode padden

“Voor de aanleg van de tunnels werden 200 tot wel 400 dode padden geteld. Nu zie je bijna geen dode padden meer”, zegt Henk Hellema van de paddenwerkgroep Gasteren.

Met zo’n vijftien vrijwilligers is de afgelopen tijd gewerkt aan het schoonmaken van de plastic schermen die de toevoer vormen van de paddentunnels. “Als we het groen niet verwijderen, gaan ze toch proberen omhoog te klimmen en komen ze alsnog op de weg terecht.”

Om te testen of de paddentunnel ook dit jaar weer goed werkt heeft Hellema bij twee ingangen gisteravond emmers geplaatst. “In de ene emmer zaten vanochtend drie padden en in de andere zeven. Het werkt dus”, roept hij uit.

Waarom trekken die padden eigenlijk? “Padden willen paren in het water waar ze zijn geboren. In de lente gaat een serie padden van het Voorste Veen richting het Achterste Veen in de Gasterse Duinen, en andersom”, weet Hellema.

Het lukt de padden dus prima om de onderdoorgang te vinden. “Opdat we straks maar veel jonge padden mogen hebben”, lacht Hellema.

Voor het volledige nieuwsbericht en het filmpje met Henk Hellema kijk op

https://nos.nl/regio/drenthe/artikel/376044-gasterse-padden-weten-weg-naar-tunnel-onder-weg-door-goed-te-vinden

Deze padden hebben de weg naar de tunnel gevonden.