Het Drents Archief brengt erfgoed dichterbij mensen, laat ze met andere ogen naar hun omgeving kijken en maakt ze bewust van de eigen sporen in het verleden. We koesteren ons DNA, dat is de basis: authentiek, zorgzaam/betrouwbaar, toegankelijk/gidsen, verrassend/ondernemend, delen en inspireren. Klik HIER voor meer informatie

Stichting Het Drentse Landschap zet zich in voor de bescherming van de natuur en het erfgoed in Drenthe. Het Drentse Landschap is in 1934 opgericht. De stichting heeft de zorg over bijna 9.000 hectare natuur, ruim 330 gebouwen, 22 hunebedden en vele archeologische objecten, zoals grafheuvels. Voor wat gasteren betreft: de Gasterse Duinen bestaan uit een golvend heidelandschap. Forse stuifduinen en schilderachtige vennen bepalen grotendeels het aanzicht van het terrein. Het terrein ligt ten noorden van Gasteren en wordt doorsneden door de weg van Gasteren naar Oudemolen en de zandweg met fietspad richting Schipborg.

Deze website brengt de Drentse Geschiedenis in beeld. Onmetelijk veel informatie, over mensen, dorpen, gebeurtenissen. Gewoon erg interessant om eens op een verregende middag door heen te struinen. Klik HIER voor meer informatie.

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap, zoals zij dat al eeuwen en eeuwen gedaan heeft. Een beekstelsel bestaande uit meerdere beeklopen met namen als het Looner diep, Oudemolensche Diep en Gastersche Diep. Samen vormen ze de Drentsche Aa. En Gasteren ligt in het hart van dit bijzondere landschap. Klik HIER voor meer informatie.

Natuurmonumenten zorgt voor meer dan 100.000 hectare natuur in Nederland. We maken ons sterk voor de natuur die nog over is. En voor de nieuwe natuur die er nog gaat komen in Nederland. Niet alleen in de gebieden die wij beheren, maar ook daarbuiten. Want we gaan een stap verder. Op een manier die past bij het Nederland van nu. Natuurmonumenten vraagt alle Nederlanders om samen nieuwe natuur te maken, te verzorgen en te beschermen.

Rondom Gasteren ligt het Stroomdallandschap Drentsche Aa. Eigenlijk een verzamelnaam voor een stelsel van waterstromen in Noord-Drenthe. Het is één van de laatste vrijwel gave beekdalen van ons land. De beken slingeren er door een eeuwenoud landschap. Langs moerassige graslanden, vol met bloemen en vogels. Klik HIER voor meer informatie.