Het lijkt nog ver weg, maar zaterdag 17 september is het zover. Groot feest in en rondom de Gasterije, om het 50-jarig bestaan van ons Dorpshuis te vieren. Wat het programma betreft hadden we al een tipje van de sluier opgelicht, nu kunnen we iets meer vertellen.Het feest begint om 13:00 uur. Na de ontvangst en officiële opening gaan we direct weer op pad voor een korte historische wandeling door Gasteren. Voor hen die wat minder goed ter been zijn, rijdt een Jan Plezier mee.

Na terugkomst kunnen we genieten van een kopje koffie of thee met een stuk heerlijke feesttaart. Gebakken door Gastenaren zelf want onder het motto ‘Heel Gasteren bakt’ vragen we bewoners om een prachtige taart te bakken. Daar vallen ‘dikke priez’n’ mee te verdienen. ’s Ochtends zal een deskundige jury de ingebrachte taarten beoordelen en een eerste selectie maken. Tijdens de officiële opening vindt dan de finale selectie plaats en zal burgemeester Van Oosterhout de winnende taart aansnijden. Voor wie mee wil bakken en priezen winnen: zie het aparte artikel ‘Heel Gasteren bakt’.

Na de koffie met taart begint het middagprogramma met voor elk wat wils.

Buiten zullen jagers demonstreren hoe zij hun honden op de jacht africhten en later kunt u genieten van een spectaculaire roofvogelshow. Voor de kleintjes is er het Multifunsaloon springkussen.

Binnen vertelt niemand minder dan Harm Dijkstra oude Drentse verhalen en kunt u luisteren naar het inmiddels bekende popkoor Nice An’loose.

Ook kunt u de fototentoonstelling en filmvoorstelling bekijken, die overigens de hele dag door te bezoeken is.

Dan wordt het hoog tijd voor de barbecue. Buiten naar we hopen, anders in de grote zaal. We nemen ruim de tijd voor de barbecue zodat u tijdens het eten dan nog kunt genieten van een enerverend bubbelvoetbaltoernooi waarin jongeren, en wellicht enkele moedige ouderen, hun sportieve krachten kunnen meten. Het geheel wordt opgeluisterd met swingende live muziek. Voor deelname aan de barbecue wordt een bijdrage gevraagd. U kunt zich daar op een later moment voor opgeven.

Na een korte pauze, met nog een verrassingsactiviteit, verhuizen we naar binnen om een beetje uit te buiken en te luisteren naar het vervolgoptreden van de live band. Later op de avond, wanneer de band is moegespeeld, zetten we het feest voort met andere muziek. Tegen die tijd zijn we dan misschien ook weer zo fit dat de beentjes van de vloer kunnen.

Midden augustus zal huis-aan-huis een speciaal programmablad worden verspreid. Daarin vindt u nog meer details over het programma, informatie over de geschiedenis van het Dorpshuis en over hoe u zich voor de barbecue kunt aanmelden. Daar zal ook een oproep in staan voor vrijwilligers die aan de voorbereiding van deze feestdag een bijdrage willen leveren.