Werkgroep Natuurbeheer Gasteren – een korte stand van zaken
Om maar met de deur in huis te vallen: het gaat goed met ons heidebeheer. We hebben sinds augustus nog geen dag gehad waarop we niet konden werken vanwege het weer en de opkomst iedere woensdag is met gemiddeld zo’n 10 mensen onverminderd hoog. Er is dan ook al veel tot stand gebracht. Het stukje hei tussen het sportveld bij de Gasterije en het geitenweitje is helemaal ontdaan van ongewenste struiken en boompjes en de laatste weken zijn we druk met het opschonen van de ‘entree’ naar de hei aan de andere kant, net ten noorden van het geitenweitje.
voor de aanslag … en daarna
Het gaat allemaal wat minder snel dan toen we alleen nog maar snoeiden. We roeien de vogelkers nu namelijk met wortel en tak uit. Daarbij gebruiken we tegenwoordig een speciale ‘prunustrekker’ om kleinere opslag en struiken te ontwortelen en een lier om de grotere wortelstronken uit de grond te sjorren. Dat kost nu wat meer tijd maar dan hoeven we volgend jaar niet terug te komen om weer uitgelopen loten opnieuw te snoeien.
de prunustrekker … en de lier
Inmiddels heeft Hans de Bos certificaten behaald om grotere bomen met de motorkettingzaag te lijf te mogen gaan en oudere stukken hei met de bosmaaier te bewerken om zo verjonging in te zetten. Dus het arsenaal aan gereedschap en werkmethoden groeit gestaag. En dan gaan we binnenkort ook nog voor het eerst ‘plaggen’. Woensdag 7 december krijgen we daarin instructie van Pieter Posthumus van Landschapsbeheer Drenthe.
Al deze voor ons nog nieuwe methoden (plaggen, maaien en grote bomen vellen) proberen we dit jaar nog uit op het eerste stukje heide. Dat is dan voorlopig eerst ‘klaar’. Na een kort kerstreces gaan we eerst weer terug naar het terrein ten oosten van de Schipborgerweg. Om de dit jaar weer opgekomen of uitgelopen vogelkers alsnog met wortelstelsel en al te verwijderen. Er zal dan ook een kraantje of bosvrees worden ingezet om hele dichte vogelkersbegroeiing weg te halen. En ook daar zullen we stukjes hei gaan maaien en grotere bomen vellen.
Al deze werkzaamheden staan beschreven in een werkplan. Voor diegene die dat leuk vindt om te lezen: klik op deze link. Dat werkplan is afgestemd met Landschapsbeheer Drenthe en Het Drents Landschap als een van de twee grote grondeigenaren. Zij leveren daar ook hun eigen bijdragen aan zoals de inzet van materieel (kraantje, bosfrees) en de afvoer van snoeiafval. Met de tweede grote grondeigenaar, Stichting Ubbinkbos, moet nog overleg plaatsvinden.
Voor meer informatie: Herman Roepman, h.roeps@xws.nl , 0592-269486.