Werkgroep Natuurbeheer Gasteren weer aan de slag

De vakanties zijn voorbij, het ‘gewone’ leven komt weer op gang. Woensdag 6 september is de werkgroep Natuurbeheer Gasteren weer gestart met haar werkzaamheden op de heidegebiedjes ten zuiden van de Gasterse Duinen. We gaan eerst terug naar de plekken waar we het afgelopen seizoen gewerkt hebben. Daar kun je nieuwe zaailingen verwachten die nu nog gemakkelijk zijn weg te halen.
Dat is gelukkig niet het enige wat weer is opgekomen. Op sommige open plekken zijn nu al nieuwe heidespruiten te zien. En daar ging het om. Nu ervoor zorgen dat ze de ruimte houden.

Na deze eerste ‘schoonmaakactie’ gaan we weer gewoon verder op plekken waar we nog niet eerder aan toe gekomen zijn.

Tijdens de zomerstop hebben we overigens niet helemaal stilgezeten. Een paar enthousiaste, niet te stoppen vrijwilligers zijn stilletjes nog doorgegaan met het verwijderen van opslag langs wandelpaden en het fietspad naar Schipborg. Drie vrijwilligers volgden bij Landschapsbeheer Drenthe een cursus in het veilig en verantwoord gebruik van de Tirfor lier waarmee we grotere wortelstelsels uit de grond trekken. En voor het komende seizoen is een nieuw werkplan opgesteld dat besproken is met zowel Landschapsbeheer Drenthe als Het Drents Landschap. Zij hebben beide daarvoor hun medewerking, en waar nodig middelen, toegezegd. Bijvoorbeeld voor het op gezette tijden inzetten van een gescheperde schaapskudde als aanvullende beheermethode. Als we daar tenminste ook de medewerking voor krijgen van Stichting Landgoed Ubbinkbos als één van de grotere grondeigenaren.

We zullen u via deze website weer regelmatig van onze werkzaamheden en vorderingen op de hoogte houden. Als u vragen heeft, een kopie van het werkplan wilt ontvangen, of eens mee wilt werken, neem dan contact op met Herman Roepman, via 0592-269486 of h.roeps@wxs.nl .