Terugblik op ruim een half jaar energiebesparing in Gasteren

Na zeven maanden WEG ‘Werkgroep Energietransitie Gasteren’ is het duidelijk: we zijn onmiskenbaar stappen aan het maken met elkaar als dorp op het gebied van duurzaamheid. Wat is er zoal gebeurd? Een terugblik op de afgelopen maanden. (leestijd: 3 min.)

Open Huizen Route

Op 28 januari konden negen woningen in ons dorp bezocht worden die al ver gevorderd zijn op het gebied van verduurzaming. Er werd inderdaad door meerdere mensen gebruik gemaakt van de mogelijkheid. Opvallend was hoe gericht veel bezoekers hun informatie inwonnen. De route voldeed blijkbaar aan een behoefte. Veel mensen zijn zoekende wat betreft de verduurzaming van hun huis. Het is mooi als we informatie van deskundigen buiten het dorp mogen krijgen, maar ook kunnen we elkaar als dorpsgenoten voorthelpen met onze eigen ervaringen. Wat ons betreft was het een geslaagde actie. Zeker ook door de heerlijke soepen en broodjes na afloop in het dorpshuis, weer fantastisch bereid door Gasteren Goed Voor Elkaar. Prachtig om te zien hoe een gezamenlijk (duurzaam) doel en samen eten helpen om de gemeenschapszin te versterken.

Besparingsbijeenkomst

Een ‘beproefd’ concept, want als we nog terugdenken aan de besparingsbijeenkomst in november van vorig jaar: ook toen was er de combinatie van goede informatie en daarna samen lekker eten.

De opkomst voor die bijeenkomst overtrof toen onze (al best wel hoog gespannen) verwachtingen. In deze rare tijden is energiebesparing natuurlijk een hot item, letterlijk en figuurlijk. Er waren drie sprekers, allen met een goed verhaal. Jelte Sikkema van het Drents Energieloket gaf allerlei praktische tips voor besparing en ook over subsidiemogelijkheden. Een oproep die toen bijbleef: kijk om je heen, zie je huishoudens die het niet redden, die isolerende maatregelen niet zelf kunnen betalen? Wijs ze de weg naar subsidie die daarvoor is. Als je het echt niet kunt betalen zijn er namelijk grote mogelijkheden. Eventueel betaalt de gemeente zelfs 100%. Wij kunnen als werkgroep eventueel helpen die weg te vinden.

Chris Dopper van Vastgoed Isolatie uit Zuidlaren en Jan Woering van Glas- en schilderwerken uit Rolde hadden een helder verhaal over hun producten, respectievelijk isolatiematerialen en isolerend glas. Terwijl na afloop iedereen zich te goed kon doen aan heerlijke soep en broodjes, wisten heel wat dorpsgenoten deze sprekers te vinden voor een praatje of maakte zelfs al een afspraak voor verdere verduurzaming van hun woning.

Dat was een bemoedigend begin voor ons als dorp en voor ons als Werkgroep Energietransitie Gasteren. We zijn ondertussen al een paar maanden verder en we hebben vernomen dat er naar aanleiding van deze bijeenkomst al meerdere isolerende maatregelen zijn uitgevoerd door de uitgenodigde bedrijven. Goed bezig Gasteren!

Een blik achter de schermen

Als de werkgroep zijn we in korte tijd gegroeid in onze rol. En ook gegroeid in aantal. Bij de groep zijn aangehaakt: Jan Lammers uit Balloërveld, Peter Farret en Marieke Meek, de laatste twee uit Gasteren.

We hebben afgelopen tijd samen veel gestudeerd op de vele onderwerpen rondom energiebesparing, fossielvrij energie opwekken en ontwikkelingen rond energie opslaan. Verschillende werkgroepleden hebben een cursus gevolgd tot energiecoach en voor het kunnen werken met een warmtecamera. Er zijn contacten geweest met andere werkgroepen, bedrijven en (overheids-)instanties die zich bezighouden met deze onderwerpen. Zo werden we recent uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis in Gieten. Het blijkt tot onze verrassing dat we als dorp al aardig op de kaart staan op het vlak van duurzaamheid. We hebben dan ook het getij mee, het ijzer is nu heet om te smeden. En dat gebeurt al.
Met elkaar kunnen we voor ons dorp de doelstelling halen: Gasteren fossielvrij in 2030. Wij gaan er voor! Doet u mee?

De werkgroep: Bert van der Linde, Paul Berndsen, Wilma Dijk, Annemiek de Bie, Peter Slor, Arnold Tang, Jan Lammers, Peter Farret, Marieke Meek en Iris Koffijberg