StookAlert bij ongunstige weersomstandigheden (gecorrigeerd)

(Deze pagina is op 21 november 2019 gecorrigeerd vanwege onjuiste verwijzingen naar de StookAlert’s.)

Het RIVM is onlangs gestart met afgeven van STOOKALERT’s. Het StookAlert roept “houtkachel-stokers” op om de houtkachel of open-haard bij ongunstige weersomstandigheden niet te gebruiken en zodoende rekening te houden met plaatsgenoten met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten.

Bij weinig wind of mist blijft kachelrook langer hangen. Kachelrook bevat fijnstof, PAK’s, benzeen en koolmonoxide. Kachelrook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten maar ook voor ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft dagelijks contact met het KNMI over de weersverwachting. En als het gaat om de luchtkwaliteit beschikt het RIVM over gegevens van het LuchtMeetNet. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een StookAlert. Bij een StookAlert krijgen abonnees rond 12:00 uur een bericht via e-mail. Klik HIER voor aanmelding van het StookAlert; dit “abonnement” is gratis. Uiteraard is het ook mogelijk om het StookAlert van de huidige dag zelf op te zoeken: klik HIER.

Wat sowieso van belang is, is om goed te stoken. Klik HIER voor 10 tips.