Mylou uit Gasteren past geleerde veiligheidstips toe bij echte brand

Voor haar heldhaftige optreden kreeg Mylou afgelopen week van Annemarieke Leene (Brandweer op School in Drenthe) de knuffel Smokey cadeau.

Een boerderij in Gasteren op een warme zomerochtend in augustus. Mylou (8 jaar) ligt nog in bed, het is immers vakantie, en zij hoort een rookmelder afgaan op de gang. Daarop gaat ze kijken wat er aan de hand is. Ze ziet rook uit de badkamer komen en ze ziet daar ook vlammen. Snel doet ze de deur van de badkamer dicht. Ze loopt naar beneden waar haar ouders zijn. Mylou zegt wat er aan de hand is en dat ze naar buiten moeten en daar 112 moeten bellen. Dat doen ze dan ook direct. Ook vertelt ze dat de rook nog niet zo laag is dat ze moest kruipen. Ze kon gewoon lopen. Niet veel later komt de brandweer en wordt de brand geblust. Afgezien van wat waterschade valt de schade gelukkig mee.

Mylou heeft precies gedaan wat ze moest doen. Want wat wil het geval: een jaar eerder heeft het meisje op haar basisschool Brandweer op School gevolgd. Brandweer op School bestaat uit interactieve lessen en realistische oefeningen voor het primair onderwijs. Mylou is uiteraard onder de indruk van wat er is gebeurd. Een paar dagen na de brand zegt ze tegen haar vader dat ze misschien wel dood zouden zijn als ze geen rookmelder hadden gehad. En volgens haar moeder checkt Mylou nu overal waar ze komt of er rookmelders hangen. Dit praktijkvoorbeeld geeft goed de noodzaak van Brandweer op School aan. Maar nog belangrijker: onze heldin Mylou slaapt ook na de brand gelukkig nog steeds goed.