In – en Ontspanningsweek 2023

De In- en Ontspanningsweek 2023  is alweer afgesloten, met een heel mooi zaterdag-programma met schitterend weer en een enerverende finale-avond. Het was heel spannend en …. het was genieten.

Zaterdag: klootschieten, fietspuzzeltocht, pubquiz en playbackshow

Klootschieten


Het klootschieten ging weer als vanouds, maar deze keer op de zaterdagmorgen. Dat pakte prima uit. Heerlijk weer: lekker zonnetje, weinig wind, nog niet zo warm.
De begeleiding van de groepen (route, beurten noteren) werd verzorgd door ijsvereniging Wintervreugd; dat verliep uitstekend.
De route was dezelfde als in voorgaande jaren, maar toch weer met andere uitdagingen: geen plassen, geen water in de sloten, maar veel rul zand dat de ballen flink remde en bij elke worp weer leidde tot een verrassing voor werper.
In het laatste deel van de route kregen we concurrentie van een andere sportieve activiteit :”Bartjes 200″. Groepjes ATB-ers vlogen met hoge snelheid over de zandweg en deden het stof hoog opwaaien, maar ook dat loste zich prima op.
Het was sportief en gezellig.


Nieuw in dit I&O-theater: de fietspuzzeltocht. Niet helemaal nieuw natuurlijk, want jaren geleden was dit een vast, jaarlijks terugkerend onderdeel van de In- en Ontspanningsweek. Leuk dat dit weer terug is en mooi passend op de zaterdagmiddag.
En dat was te zien aan de deelnemers: verschillende gezinnen met kinderen fietsten met zijn allen mee. En de puzzel-onderdelen sloten hier mooi bij aan. “Ik tel de bruggen”, “ik tel de ooievaarsnesten” hoorde je alom.
Kortom: beregezellig, voor elk wat wils en zeker voor herhaling vatbaar.Wat een gezelligheid deze vrijdagavond. We maken het maar spannend met z’n allen. De punten lagen dicht bij elkaar. Op naar de laatste onderdelen. Wie zal er de winst pakken?

Dit was een echte buiten-avond; iedereen rond het volleybalveld en de jeu-de-boules-baan en natuurlijk op het terras. Heerlijk.
Zelfs de uitslag kon op het terras bekkend gemaakt worden. Wel een beetje saai voor de vrijwilligers van het dorpshuis (Jantje en Jan) die maar steeds achter de tap en achter de bar moesten blijven staan. Maar … het was dorstig weer en de bier-omzet was groot. Gelukkig werkte de tap weer zoals het hoort, met lekker koel bier.

Groetjes, de Kartrekkers.


Volleybal

Yes, we mochten weer los in teamverband. Met volleybal werd de bal met alle ledematen geraakt. Maar ze gingen over het net en er werd aardig wat gescoord. 

Maar, vergis je niet. Denk niet dat er maar wat werd aangeklooid. In tegendeel. Wat is het volleybal-niveau omhoog gegaan de laatste jaren, bij alle teams. Misschien komt dat ook wel doordat de teams aan elkaar gewaagd waren, waardoor elke set weer spannend was.
Er werd soms prachtig samengespeeld: goede passes, mooie set-ups, zelfs harde smashes, zo nu en dan. En lange rally’s. Het publiek kreeg waar voor haar geld. Kortom genieten voor iedereen.


Op avond 2 spande het er wederom om. Er werd volop gegooid en druk gemeten. We zijn super blij met zo’n gezellige jeu de boules club!  

De baan lag er weer prachtig bij en er werd uitstekend gegooid. Wat een precisie bij vooral Alida. Volgens eigen zeggen balgevoel  door de korfbal-ervaring. Dus oud-korfballers: geef je zelf een nieuwe kans, ga jeu de boulen. Maar de anderen konden er ook wat van. Misschien lag het aan de baan: de ondergrond was door de droogte keihard, maar de ballen werden voldoende geremd door het dunne laagje grind.
Kortom: veel plezier voor iedereen, maar met veel strijd om de punten! Ook op deze avond bleek BriGOS de sterkste.Vanavond was een ware kroegavond.
We hebben mogen genieten van het darten, biljarten en de gezelschapsspellen. Ondanks een andere aanpak bij de spelletjes en bij het darten liep alles gesmeerd.
En het was dorstig weer en daarmee een flinke uitdaging voor de vrijwilligers van het dorpshuis: de biertap was weer gerepareerd, maar het fust was snel leeg en de flesjes kwamen weer op tafel. Toch kwam iedereen volop aan zijn/haar trekken. Alleen maar vrolijke gezichten vanavond en het bleef nog lang gezellig.

Alvast weer bedankt voor het delen! 

Groetjes, de Kartrekkers.

Gezelschapsspellen

Dit jaar was alles “ net ff anders”. We hebben veel spellen in teamverband mogen spelen. Er werd volop samengewerkt, aangemoedigd en gelachen. We zeggen alleen nog maar: iets met water, voelen en stapelen… 

Knap hoe de Kartrekkers alles bedacht en voorbereid hadden! Een prachtige variatie van meestal zelf bedachte spelletjes, soms individueel uit te voeren, maar vaak in buurt-teamverband. Een hele uitdaging voor de deelnemers!
Door het mooie weer konden sommige spelletjes buiten worden gedaan, voor de andere werden alle hoeken van het dorpshuis gebruikt. Heerlijk om iedereen zo bezig te zien.


Het darten was dit jaar net effe anders georganiseerd door de Rietvogels dan in voorgaande jaren. De sportvereniging maakte geen gebruik meer van geleende borden van de voormalige dartvereniging Annen, maar ze hadden eigen borden aangeschaft , die gemakkelijk op de muur opgehangen konden worden. Dat zag er mooi en professioneel uit. Met als bijkomend voordeel dat ze beschikbaar zijn voor gebruik bij andere gelegenheden.

Ook voor het tellen was er iets nieuws bedacht: een app op de telefoon die het rekenwerk doet. Dat scheelt veel hoofdrekenen, waardoor het voor iedereen te doen is. Voor de snelle, ervaren darters was het even wennen: het vergt iets meer tijd en geduld. Het werkte prima, maar vroeg wel veel concentratievermogen van de tellers. Femke en Remo waren ‘uitgeteld’ aan het eind van de avond. De volgende keer toch maar een paar extra tellers, zodat er afgewisseld kan worden.

De wedstrijd verliep weer gesmeerd, zoals vanouds, en iedereen speelde met plezier.

Winnaar werd BosHoek; 2. Westeinde; 3. OostZa en4. BriGOS.

Op de 2e biljartavond weer hetzelfde programma, met 12 partijen, maar met een nieuwe lichting spelers. Deze keer met 1 minder ervaren speelster (Ineke van BriGos).
Er werd weer met overgave gespeeld. met als meest opvallende prestatie: Jeroen, die in zijn 2e partij bijna het dubbele aantal caramboles (38) wist te scoren van zijn eigen moyenne (20).
Toch was de laatste partij van Teunis meer doorslaggevend. Na een zeer stroef begin in zijn partij tegen Henk H. wist hij af te sluiten met een prachtige serie van 11, waardoor hij alsnog de winst naar zich toe trok. Met deze winst slaagde BosHoek er in OostZa te achterhalen in de einduitslag over de 2 avonden.

Uitslag van de avond: BosHoek en Westeinde 8 punten, OostZa 6 en BriGos 2 punten.
Met als totaaluitslag: BosHoek en OostZa 16 punten, Westeinde 12 en BriGos 4 punten.

En zo leverden 2 Gasterense biljart-matadoren een mooie bijdrage aan het toernooi: Teunis  met zijn subtiele spel en zijn mooie serie in de laatste partij en Harrie op de woensdagvond met zijn nuttige hulp aan de onervaren dames.

We zijn vandaag van start gegaan met de kindermiddag. Met super mooi weer en veel waterpret. We hebben levend ganzenbord gedaan! Er waren chipjes, ranja, ijsjes en een super lekker pannenkoek! We hebben een supermooie luchtkussen dat de hele week blijft staan!

Deze avond hebben we mogen genieten van een potje biljart. Daarnaast hebben onze Gastenaren hun boogschietkunsten laten zien. Ook werd er in het zonnetje een jeu de boules spel gespeeld. De deelnemers waren met alle onderdelen super fanatiek en we hebben met z’n allen genoten.

Volg je ons nog niet op Instagram? Doe dat dan voor meer updates. #in.gasteren 

Tot morgen allemaal!

Groetjes de Kartrekkers 

Alvast bedankt voor het delen! 

Het boogschieten werd weer verzorgd door de boogschutters uit Taarlo (en andere omliggende dorpen). Ze hadden de baan uitgezet op het veld aan de achterzijde van het dorpshuis, netjes afgezet met linten; veiligheid voorop!
Boogschieten blijft toch een mooie uitdaging: leuk om te doen, toch wel spannend en het valt best tegen voor ongeoefende schutters. Maar het ging prachtig en iedereen had er plezier in.

En toch nog even een puntje voor de veiligheid, voor een volgend jaar: tijdens de wedstrijden mag er geen alcohol worden gebruikt. Ook natuurlijk niet tijdens de pauzes of voor de wedstrijden. En daar zien de organisatoren op toe, voorzover ze dat kunnen.

Westeinde werd de winnaar, gevolgd door BriGOS, OostZa en BosHoek.


De baan lag er weer prachtig bij, met bijna Franse, zomerse omstandigheden voor een spelletje Petangue. Door de droogte een keiharde ondergrond en het laagje split netjes aangeharkt; zelfs het terrasje en de paden rondom nog onkruidvrij gemaakt.
Maar het mooiste was te zien bij binnenkomst op de baan: het Jeu de Boules-bordje (gemaakt door Jan Roelof) had een eigen plek gekregen. Prachtig.

Elk buurtteam van 2 personen speelde tegen de teams van elke andere buurt in partijtjes van 15 minuten. Dat liep gesmeerd.
Jan Roelof nam met zijn magische meetstok elke mogelijke twijfel weg over welke bal; het meest dichtbij lag. Meten is weten!

BriGOS was de sterkste op deze avond.


De opzet van de biljartavonden was weer als vanouds: elke speler speelt 3 partijen tegen een tegenstander van elke andere buurt. In totaal 12 partijen op 2 biljarts; een bijna avondvullend programma.
Het verschil in ervaring en niveau op deze 1e avond was groot. Harrie – gewend om 45 caramboles te maken in 20 beurten – speelde o.a. tegen Yentle en Marijke (beide van BriGos) die de moed hadden voor het eerst een keu ter hand te nemen. Mooi om te zien hoe deze dames geholpen werden met nuttige aanwijzingen van de ervaren spelers. Met als effect dat Yentle zelfs een partij wist te winnen!
Piet slaagde er in al zijn partijen te winnen, waardoor OostZa de winnaar werd van de avond (10 punten), gevolgd door BosHoek (8), Westeinde (4) en BriGos (2).
De einduitslag van het biljarten wordt bepaald door de behaalde punten van de 2 avonden op te tellen.
Dus …….  wordt vervolgd.