Het ringen van Amerikaanse Vogelkers

U vraagt zich misschien af ‘wat gebeurt hier nou?’. Oogsten van boomsappen? Vandalisme?

De Werkgroep Natuurbeheer Gasteren spant zich al enkele jaren in om de achterliggende heidegebieden te ontdoen van ongewenste bomen en struiken. En dan met name van de Amerikaanse Vogelkers. Deze snelgroeiende struik/boom verspreidt zich via haar bessen heel rap, naar de heide maar ook in de boszomen en verdringt zo andere planten en bomen. Op de hei verwijderen we de plant met wortel en tak. In de boszomen is dat ondoenlijk. Daar gebruiken we andere methoden. Door het ‘ringen’ van de boomstam worden de sapstromen in de bast onderbroken waardoor de boom na enkele jaren afsterft. Kleinere boompjes worden ‘omgek(n)apt’ waardoor ze in de stress schieten en in de lente/zomer al hun energie steken in het aanmaken van nieuwe uitlopers op de kapsnede. Door deze jaarlijks te verwijderen sterven ook deze boompjes af.

Het bijzondere van beide methoden is dat, op een nog niet geheel verklaarde wijze, in de directe omgeving van de getroffen bomen geen nieuwe zaailingen ontspruiten. Dit verhoogt de effectiviteit van de aanpak natuurlijk aanzienlijk.

Naast het voorkomen van verspreiding van de Amerikaanse Vogelkers, is het ook de bedoeling dat in het bos weer betere omstandigheden ontstaan (meer licht, minder voedsel- en waterconcurrentie) voor de inheemse bomen en planten in de ondergroei. Die kunnen dus weer beter tot hun recht komen.

 

Vragen? Neem contact op met Herman Roepman via herman.roepman@outlook.com of 0592-269486.