Gasteren op glas: eindelijk! (update)

*** De pagina met diverse vragen, tips en wetenswaardigheden over de installatiefase is aangevuld met diverse nuttige tips ***

Het gaat nu echt gebeuren. Gasteren wordt op dit moment aangesloten op glasvezel.
“Supersnel internet en interactieve tv. Tv kijken op het moment dat jij dat wilt en informatie van internet halen met ongekende snelheid. En dat alles zonder veel gedoe.” Dat waren de leuzen en de klanken die we te horen kregen bij de reclamecampagne van Glasvezel buitenaf in het najaar van 2018.

We zijn nu 2 jaar verder, maar het lijkt er op dat de beloftes echt waar worden gemaakt!
De eerste aansluitingen werken, o.a. van de Gasterije, en de ervaringen zijn goed: snel en stabiel internet en haarscherp tv-beeld.
Natuurlijk moeten we nog wennen aan de nieuwe mogelijkheden en gaat zo’n verandering niet zonder slag of stoot. Het vraagt in elk huis nog wel wat aanpassingen en soms hoor je: “Is het echt wel de moeite waard? Het gaat nu toch ook best goed?”

Naar verwachting zijn over 2 maanden de meeste aanloopproblemen achter de rug en kunnen we met zijn allen volop genieten, en dat is positief nieuws in deze corona-tijd.

Op dit moment is bij de meeste dorpsgenoten die een abonnement hebben afgesloten het glasvezelmodem geplaatst. Dit modem is door de dunne glasvezel rechtstreeks verbonden met het POP-station aan de Oudemolenseweg. Mooi om te zien hoe elk huis zijn eigen kabeltje (met 2 vezels) heeft en hoe de HAS-ploeg op het huisadres verbinding zoekt met een monteur in de tent bij het POP-station. Deze monteur test ook de licht-demping: goedgekeurd bij een waarde kleiner dan 1,5; zo niet dan wordt gezocht of er ergens een montagefout is gemaakt.

 

Dan nog een paar concrete punten:

  • Werkt nog niet alles naar wens, moet je urenlang wachten voor je verbinding hebt met een helpdesk, of heb je andere vragen: ga niet mopperen, maar maak je vragen en klachten kenbaar; zie bijgevoegde contactadressen.
  • Kom je er dan nog niet uit, stuur een mailtje naar glasvezel@ingasteren.nl; onze werkgroepleden weten waar ze moeten zijn voor concrete oplossingen.
  • Op deze site is een pagina toegevoegd met diverse vragen, tips en wetenswaardigheden over de installatiefase; zie in het bovenste menu: onder Dorpsleven/glasvezel/vragen, tips en wetenswaardigheden.

Meindert en Ben, namens werkgroep glasvezel Gasteren.