De Toegankelijkheidsraad op bezoek bij de Huiskamer

Afgelopen woensdag  12 april kregen we  twee leden van de Toegankelijkheidsraad van de gemeente op bezoek bij de Huiskamer. We waren met een groep van twaalf personen.

De dames vertelden ons dat in 2016  het VN-verdrag “Onbeperkt Meedoen” over de rechten van mensen met een handicap landelijk is vastgesteld en dat naar aanleiding daarvan binnen de gemeente Aa en Hunze de toegankelijkheidsraad is ontstaan. Deze raad bestaat uit ervaringsdeskundigen. De missie van de toegankelijkheidsraad is staan voor iedereen uit de gemeente Aa en Hunze.

Het doel van de toegankelijkheidsraad is om de gemeente toegankelijk te maken voor alle inwoners en bezoekers op het gebied van leefbaarheid, gezondheid, welzijn en communicatie.

Het kan gaan om fysieke toegankelijkheid, maar ook toegankelijkheid tot kennis en informatie, toegang tot zorg, enz.

Er kwam van alles aan bod: het verschil tussen Attenta en Impuls (wel geïndiceerde zorg en zorg zonder indicatie), onafhankelijke cliënt ondersteuning bij het aanvragen van zorg, taxipassen, tijdelijke taxipassen, vervoersmogelijkheden voor mensen met een rolstoel, om er maar een paar te noemen.

Het was een zeer informatieve, interactieve ochtend en we kregen veel nuttige tips.

De dames spraken met ons af dat we binnenkort een verslag van deze ochtend  van hen krijgen. Zodra dit binnen is, zal het op de website van in Gasteren geplaatst worden, zodat ook mensen die de Huiskamer niet bezoeken toegang tot deze nuttige informatie hebben.

Toen de leden van de toegankelijkheidsraad weer vertrokken waren, hebben we met een aantal bezoekers de ochtend afgesloten met een paar potjes rummicup.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 26 april. Dan bezoeken we Museum “de Wachter” in Zuidlaren, waar we na de koffie een rondleiding krijgen door de molen en Dieks Dele.  Vertrek vanaf de Gasterije om 9.30 uur. Eigen bijdrage 5 euro.