De Huiskamer zet de bloemetjes buiten

Woensdag 21 september gingen de Huiskamerbezoekers op stap naar de Hortus Botanicus in Haren. We waren met een groep van 19 personen en de weergoden waren ons goedgezind. Na een zeer koude nacht, scheen de zon uitbundig en werd het heel aangenaam weer.

Met ruim 15 ha is de Hortus één van de oudste en grootste botanische tuinen van Nederland. Apotheker Henricus Munting legde in 1626 de kiem met zijn kruidentuin in de Rozenstraat in Groningen. In 1917 werd het huidige terrein, landgoed De Wolf, door de universiteit aangekocht en stukje bij beetje beplant. Het is nu één grote, groene schatkamer vol schitterende bomen, bloemen en planten.

Na binnenkomst kregen we van een van de medewerkers uitleg over de verschillende tuinen en hoorden we dat er een tiental beelden, als onderdeel van de beelden-expo 2022, te zien was, in aanvulling op de permanente kunst in de Hortus. We kregen allemaal een plattegrond mee en enkele folders van de diverse tuinen.

In verschillende groepjes verkenden we een aantal van de tuinen en genoten we o.a. van de Hondsrugtuin, de Botanische rozentuin, de Hortensiatuin, de Rotstuin, de Chinese tuin (die momenteel wordt opgeknapt), het Arboretum en van de verschillende beelden.

Na een gezellige stop in Grand Cafe de Plantage, waar de koffie iedereen heerlijk smaakte, namen we weer verder een kijkje in de verschillende andere tuinen.

In de Keltische tuin bevindt zich een boomkalender. Die kalender bestaat uit 21 boomsoorten, die volgens de Keltische mythe elk met een menstype overeenkomen. Veel mensen vonden het toch wel interessant om er achter te komen welk type zij volgens die kalender waren.

Iedereen genoot zichtbaar van dit leerzame en gezellige uitje. Tenslotte troffen we elkaar weer in de mooie cadeauwinkel van de Hortus en vertrokken daarna richting Gasteren.

In de volgende Huiskamerbijeenkomst op woensdag 5 oktober komt Kitty Middelham ons vertellen over haar massagepraktijk.