De Huiskamer van Gasteren op culturele excursie

Op woensdag 15 juni stond er voor de bezoekers van de Huiskamer van Gasteren een cultureel uitstapje op het programma. We maakten een excursie naar Museum De Buitenplaats in Eelde.

Om 10.00 uur vertrokken we vanaf het Dorpshuis De Gasterije met een gezelschap van 22 personen richting Eelde. Bij Museum De Buitenplaats werden we ontvangen met koffie en heerlijke taart, die we vanwege het prachtige weer buiten op het terras konden nuttigen. Iedereen liet zich dit lekkers goed smaken. Na de  koffie kregen we, zittend op het terras, informatie over het bijzondere gebouw en haar geschiedenis. Het echtpaar Jos en Janneke van Groeningen kocht in 1971 het vervallen zeventiende-eeuwse Nijsinghhuis. De restauratie van het huis liep uit op de bouw van een museum voor hun groeiende collectie hedendaagse figuratieve kunst. Langzaamaan ontstond er een groter museumplan en in 1996 werd het huidige museumpaviljoen geopend. Ook de oude tuinen werden gereconstrueerd. Het paviljoengebouw van rode baksteen zonder rechte lijnen lijkt onderdeel van de natuur te zijn. Janneke van Groeningen had een passie voor tuinen. Daarom is de tuin ook een belangrijk onderdeel van Museum De Buitenplaats geworden. Naast exposities worden vaak ook concerten in De Buitenplaats gehouden.

Na de inleiding bezochten we het museum.  We kregen een rondleiding bij de expositie “Ogentroost- Uit de kunstcollectie van het UMCG”.  Kunst in een ziekenhuis biedt niet alleen afleiding en inspiratie, maar ook troost. De tentoongestelde werken zijn een onderdeel van de kunstcollectie van het UMCG. In de tentoonstelling zijn ruim 40  werken te zien, waarbij het landschap centraal staat. De kern van de collectie van het UMCG wordt gevormd door noorde-lijk figuratieve kunst van na de Tweede Wereldoorlog en sluit dus goed aan bij de collectie van Museum De Buitenplaats. Het is voor het eerst dat er werken buiten het UMCG tentoongesteld worden.

Sommige van de deelnemers vonden het prettig om mee te gaan met de rondleiding en wat meer informatie te krijgen over de verschillende werken, anderen vonden het fijner om op eigen gelegenheid de schilderijen te bekijken. Er waren realistische schilderijen en figuratieve werken, dus er was voor elk wat wils.

Na de expositie was er gelegenheid om de prachtige tuin van het museum te bezoeken. Iedereen genoot zichtbaar van de verdiepte vijvertuin, de Appelhof en de dwaaltuin, de schitterende planten, bloemen, bomen, en de daar geëxposeerde beeldhouwwerken.

Na deze heerlijke en verrijkende ochtend togen wij om 12.15 uur weer huiswaarts.

Deze excursie werd mede mogelijk gemaakt door de (provinciale) Frisse Start subsidie die de gemeente Aa en Hunze voor deze  activiteit beschikbaar stelde.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op woensdag 29 juni. Bij goed weer maken we een (korte) wandeling en houden we een picknick. We zorgen voor stoelen en picknick benodigdheden. Daarom willen we graag weten hoeveel personen er meegaan. Laat aan Els, Ina of Margo even weten of je mee wilt gaan.