De Huiskamer gaat picknicken

Woensdag 30 augustus gingen we met de Huiskamer op stap naar het Pinetum Ter Borgh in Anloo om daar te wandelen en een picknick te houden. We waren met een grote groep. Het was nog droog, maar de diverse buienradars gaven tegenstrijdige berichten. Die van Els beloofde dat het droog zou blijven, dus daar hielden we ons aan vast. Nadat we langs de weg geparkeerd hadden, liepen we via een prachtige route naar een mooie plek in het bos, waar Els en de voorhoede van ons gezelschap de tafel en stoelen al gezellig hadden neergezet. De koffie en de heerlijke flapjacks, die Ina had gebakken, smaakten uitstekend. Na een tweede kop koffie (met flapjack) ging een aantal mensen een wandeling maken door het Pinetum.

Het Pinetum bevat een verzameling van circa 500 naaldbomen uit alle werelddelen. Sommige bomen zijn erg zeldzaam en staan op de lijst van beschermde soorten, zoals de Chinese dolkspar. In en rondom het Pinetum staan ook reusachtige Mammoetbomen ( Sequioadendron giganteum) die behoren tot de grootste levensvormen op aarde.

Het Pinetum maakt deel uit van het vroegere landgoed Terborgh, gesticht door houthandelaar Everhardus Everts. Zijn kleinzoon Everhard Everts nam in 1953 het initiatief om een coniferencollectie aan te leggen. Nu beheert een stichting het pinetum. Het bestuur bestaat uit mensen met kennis van coniferen of landschapsbeheer en leden van de familie Everts. De stichting heeft tot doel het pinetum als prachtig wandelpark in stand te houden en de educatieve waarde van de collectie te borgen. Bij de bomen staat een naambordje met de wetenschappelijke naam, de Nederlandse naam en vaak het gebied van herkomst. We genoten van de verscheidenheid aan kleuren en vormen van de naaldbomen.

Na de wandeling kwamen de drie heerlijke quiches die Els gebakken had op tafel evenals de sandwiches met tonijn- en eiersalade, die Margo had gemaakt. Iedereen had een goede eetlust na de wandeling en liet het zich bijzonder goed smaken. Tijdens het laatste deel van de maaltijd begon het toch een beetje te regenen, maar gewapend met parapluies en capuchons kon het ons niet deren.

Na een kwartiertje klaarde het weer op en konden we alles weer droog inpakken.

Het was een hele geslaagde ochtend en iedereen had het prima naar zijn/haar zin.

 

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 13 september en dan gaan we naar het Gevangenismuseum in Veenhuizen. We vertrekken om 9.30 uur vanaf de Gasterije.

Willen degenen die een museumjaarkaart hebben die meennemen?