De Huiskamer gaat naar Eeserveen

Op woensdag 7 juni brachten we met de Huiskamer een bezoek aan Keramiektuin galerie Harwi in Eeserveen. We waren met een groep van 17. Met vijf auto’s reden we  om 9.30 uur vanaf de Gasterije naar Eeserveen. Na een mooie rit kwamen we rond tien uur aan bij de beeldentuin.

Harwi is een familiebedrijf. Eind jaren ’90 besloten vader Willem en zoon Harm te stoppen met hun landbouwbedrijf. Ze wilden verder gaan met hun gezamenlijke hobby: pottenbakken. Het land om de boerderij hebben ze omgetoverd tot beeldentuin. De galerie werd gebouwd en Harwi was ontstaan.

Vanaf 2000 zijn de beeldentuin en de galerie opengesteld voor bezoekers. Samen met zijn echtgenote Trijnie heeft zoon Harm het familiebedrijf in 2006 overgenomen.

In de pottenbakkerij maken ze steengoed keramiek; dat is klei die op zeer hoge temperatur gebakken is. Ze draaien, boetseren en gieten. Na het maken van een werkstuk moet dit goed drogen en gaat het de oven in. De stooktemperatuur is 1000 graden Celsius. Daarna komt het glazuur erop. Dat wordt door hen zelf ontwikkeld en gemaakt. Na het glazuren gaat het weer de oven in, nu op 1280 graden Celsius. Wanneer de keramiek dan uit de oven komt is het waterdicht en vorstbestendig. Het hele proces duurt 3 tot 4 weken.

De galerie bestaat uit 3 grote ruimtes met allerlei kunstvoorwerpen, woonaccessoires, tuindecoraties van keramiek, glas, brons en natuursteen. Er hangen ook mooie wanddecoraties. Ieder jaar zijn er  exposities van andere kunstenaars.

We dronken eerst gezellig buiten koffie met onze groep en lieten ons de taart goed smaken.

Daarna gingen we op verkenning uit, de galerieruimtes in. We zagen Harm aan het pottenbakken en zagen in de galerie allerlei mooie creaties, die hij gemaakt had. Vervolgens wandelde iedereen  de prachtige beeldentuin in. Deze landschapstuin van 20.000 m2 ligt rondom de galerie. We wandelden over bruggetjes, langs vijvers, bloemen , planten en bomen. We konden lekker gaan zitten op de bankjes en stoelen bij de vijver, genietend van het mooie weer, de gezelligheid met elkaar, de rust, de ruimte, de kunstwerken en het gekwaak van de kikkers. Verschillende mensen  kochten nog een mooie decoratie voor in de tuin. Na een hele gezellige ochtend reden we rond twaalf uur weer naar huis.

 

 

De volgende Huiskamerbijeenkomst is op 21 juni van 10-12 uur in de Gasterije. Dan spelen we jeu de boules. De picknick is verschoven naar 5 juli.