De Huiskamer bezoekt de Balloohoeve

Afgelopen woensdag zijn we met de Huiskamer naar de Balloohoeve in Balloo geweest. We kregen daar een rondleiding van Jannie.

De Balloohoeve is een agrarisch bedrijf dat in 1997 hobbymatig is begonnen met het houden van Charolais kalveren. Maar inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een middelgroot bedrijf dat naast de veehouderij haar activiteiten heeft verbreed. Zo doet het ook aan akkerbouw en natuurbeheer, en is er een zorgboerderij, een camping, een boerderijwinkel met theeschenkerij en een paardenhouderij.

Op de zorgboerderij komen door de week volwassenen met psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking, en er komen ook kinderen die (tijdelijk) niet naar school kunnen. De werkzaamheden die ze uitvoeren vinden plaats op het land, bij de koeien of de paarden en op het erf van de Balloohoeve. Belangrijk uitgangspunt bij deze activiteiten is dat de deelnemers te allen tijde zichzelf kunnen zijn en zich nimmer hoeven te bewijzen.

Een belangrijke plek wordt op het erf ingenomen door de boerderijwinkel. Hier worden biologische streek- en eigen producten verkocht. Zoals vlees van de eigen Charolais-runderen, maar ook Drentse zuivel, kaas, mosterd, honing en meel van andere lokale leveranciers. En natuurlijk niet te vergeten het zelfgemaakte ijs. De ijsmaker van de Balloohoeve maakt minimaal eens per week vers boerenschepijs in verschillende smaken. Dat kun je dan heerlijk opeten op het terras van de theeschenkerij naast de winkel. Voor ons was dat een beetje te vroeg, want te koud nog.

Maar we hebben wel nog nagepraat natuurlijk over wat we allemaal gehoord en gezien hadden. Iedereen was erg enthousiast over de Balloohoeve en hun ondernemers.

U kunt er ook zelf gerust eens langs gaan. Bij deze nog een tip: op zaterdag 3 juni houdt de Balloohoeve een open dag, van 13.30 – 16.00 uur.

Volgende keer, woensdag 7 juni,  gaat de Huiskamer naar de Harwi Beeldentuin in Eeserveen.

We vertrekken om 9.30 uur vanaf de Gasterije.