Boekenfestijn in de Huiskamer

Op woensdag 2 augustus was Carola Hubers van boekhandel Van der Velde uit Assen bij ons te gast in de Huiskamer. Er was veel belangstelling voor deze Huiskamerbijeenkomst, want we waren met 17 personen. Eerst dronken we gezellig koffie en was er tijd om even bij te praten.

Carola had stapels boeken bij zich, maar wilde beginnen met een inleiding over wat lezen met mensen kan doen. Door lezen krijgen we een inkijkje in het leven van andere mensen en andere culturen. Zo kan er meer begrip ontstaan en worden we wellicht meer empathisch.

Het hele team van Van der Velde  bestaat uit bevlogen lezers/boekverkopers. In de tijd van de pandemie brachten de medewerkers boeken naar klanten, soms op de fiets. De boeken waren een belangrijke metgezel  voor mensen en gaven troost in de tijd van  de lockdown.

Ilja Leonard Pfeijffer heeft dit prachtig verwoord in het Sonnet van de Boekverkoper, dat Carola aan ons voorlas. Het gedicht is in groot formaat geprint en heeft een prominente plaats in de boekhandel gekregen.

Carola brak ook een lans voor het herlezen van boeken, omdat je bij de tweede keer dat je een boek leest weer andere dingen leest en ervaart dan bij de eerste keer; je zit in een andere levensfase en dan vallen je weer andere dingen op.

Hierna gaf Carola een samenvatting van de verschillende boeken die ze had meegenomen. Ze had verschillende genres boeken meegebracht:  Alkibiades, een pil van wel bijna 1000 pagina’s van Ilja Leonard Pfeijffer over een succesvol politicus uit de Griekse oudheid, waarin de schrijver parallellen trekt met de hedendaagse politiek, een gezellig zomerboek, twee historische romans van Bert Wagendorp, een thriller over een picknick bij maanlicht in Cornwall, een tweetal thrillers die zich afspelen op de Wadden met een grote rol voor de natuur, boeken met magisch realisme, waarin een rol is weggelegd voor de vijgenboom, een boek over een familie, waarin de geboorte van een gehandicapt kind een zware wissel trekt op het hele gezin.

Na het enthousiaste verhaal van Carola wilde een aantal van onze bezoekers graag één van de besproken boeken aanschaffen en er werd druk gewikt en gewogen welk boek dat zou worden.

We bedankten Carola voor de leuke, interessante ochtend. We hopen dat ze volgend jaar weer terug wil komen.

De volgende Huiskamerbijeenkomst is al volgende week woensdag op 9 augustus van 10.00 -12.00 uur in de Gasterije en dan krijgen we een optreden van het Art Root Collective.

Op de flyer hebben we aangegeven dat er voor de maand augustus een afwijkend schema is van de Huiskamerbijeenkomsten. Dus bekijk de flyer of raadpleeg de website.