Bijzondere Huiskamerbijeenkomst! Drents museum over beroemde schilders in Drenthe

Woensdag 28 oktober tussen 10.00 – 12.00 uur vindt in het Dorpshuis een bijzondere Huiskamerbijeenkomst plaats. Een museumdocent van het Drents museum komt dan vertellen over beroemde schilders die tussen 1850 en 1950 schilderachtig Drenthe vereeuwigden. Uiteraard worden daar prachtige voorbeelden van getoond.

Voor deze bijzondere gelegenheid worden ook inwoners van Gasteren die niet regelmatig de Huiskamer bezoeken van harte uitgenodigd. Vanwege de kosten van deze lezing wordt een eigen bijdrage van € 5,00 gevraagd. In verband met coronavoorzorgsmaatregelen is het noodzakelijk zich vooraf aan te melden. Dit kan door te bellen met 06-20122349 of te mailen naar gasterengoedvoorelkaar@ingasteren.nl .

Met de uitvinding van de verftube kunnen schilders veel makkelijker buiten gaan werken. En dat doen ze massaal. In de 19de eeuw ontstaan overal kunstenaars-kolonies, waarvan het Franse Barbizon – iets ten zuiden van Parijs – wel de bekendste is. Ook in Nederland zijn talloze schilderachtige plekken. Kunstenaars sporen elkaar aan om te gaan schetsen en schilderen in Katwijk, Oosterbeek, Laren, Volendam, Nunspeet. En, om vooral Drenthe niet over te slaan!

Tussen 1850 en 1950 verwelkomt Drenthe alle belangrijke kunstenaars van dat moment: Anton Mauve, Hendrik Willem Mesdag, Jozef Israëls, George Hendrik Breitner. De grote meesters van de Haagse School. Zelfs Vincent van Gogh is enkele maanden in Drenthe. Tijdens de lezing vertelt de museumdocent over de ontwikkelingen in de 19de eeuw die leidden tot de massale trek naar het platteland van Drenthe, over wat zij er aantroffen, over de contacten tussen de schilders onderling en over het werk dat zij er maakten.