Werkgroep Natuurbeheer weer van start

De werkgroep Natuurbeheer heeft het oude jaar tevreden en in stijl afgesloten. Hoewel de aandacht vooral naar de overheerlijke soepen uitging, was het toch een mooi evaluatiemoment zo halverwege het werkseizoen. De afgelopen maanden concentreerden we ons met name op het gebied ten westen van de Oudenmolense-weg. En dat is goed te zien. De hei is daar flink opgeschoond. Hele velden met Amerikaanse vogelkers hebben het veld moeten ruimen, deels met behulp van een minikraantje. Zo op het eerste gezicht ziet dat er even niet zo aan-trekkelijk uit. Maar de ervaring leert dat dit na een zomer al weer heel anders oogt. En de hoop en verwachting is natuurlijk dat er dan weer frisse nieuwe heidescheuten te zien zullen zijn.

In ieder geval zijn we zelf wel blij met het resultaat. Dit hadden we ook graag laten zien aan het college van B&W dat hier 12 december in Gasteren op bezoek was. Nou, ze zijn er geweest, maar met het – ook mooie – sneeuwdek was er weinig te zien. Ze moeten in augustus, wanneer de hei in bloei staat, nog maar eens terugkomen.

Na een kort kerstreces – waarin het natuurbeheer zich beperkte tot de zorg voor de binnen opgetuigde kerstboom – gaat de werkgroep deze week weer van start. Tot het broedseizoen zijn de werkgroepleden iedere woensdag weer te vinden op het heidegebied ten oosten van de Schipborgerweg. De opdracht blijft hetzelfde: het met wortel en tak verwijderen van Amerikaanse vogelkers en andere ongewenst opslag om de hei weer meer de ruimte te bieden. Maar dit jaar staan we er niet helemaal alleen voor. We krijgen hulp van de schaapjes, en later misschien ook de heidekoeien, van Schaapskudde Het Stroomdal uit Schipborg. Die zullen op gezette tijden de hei aandoen om daar ook grassen en ander klein ongerief tussen de hei weg te vreten.

Dat we versterking krijgen betekent niet dat we niet heel blij zouden zijn met meer vrijwilligers die mee willen helpen. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, en de komende jaren is nog genoeg te doen. Als je je geroepen voelt neem dan contact op met Herman Roepman, 0592-269486, h.roeps@wxs.nl.