Blije en tevreden gezichten van de deelnemers aan het eind van de dag, na het winterbuffet. Dat is ook dit jaar weer gelukt op zondag 29 januari.
De ingrediënten zijn eenvoudig: goed gemutste deelnemers, een wandeling bij redelijk weer met tussendoor interessante wetenswaardigheden, een gezellige sfeer in de Gasterije en vooral een heerlijke wintermaaltijd, verzorgd door slager Hilbert Boxem uit Gieten.
Ook op deze zondag waren al deze elementen weer aanwezig. Stichting Af en Toe Wat en sportvereniging de Rietvogels organiseerden dit winterbuffet alweer voor de 11e keer.
Dit jaar was er geen wandeling met gids door de Gasterse natuur, maar nu was er een wandeling rondom de Zuid-es met aandacht voor de landbouw en de Boermarke.

Harm Reinders beantwoordde vragen over de Boermarke: wat doen ze precies, welke grond is van hen, hoeveel grond moet je in bezit hebben om erbij te horen, wat is een volmacht …. en nog veel meer kwam er aan de orde. Harm van Rhee vertelde o.a. over het ophalen van bladafval uit het dorp en het verwerken op zijn eigen grond, over de verwerking van grasmaaisel uit het stroomdal, over de nieuwste bewaartechnieken voor aardappels en over de verdeling van landbouwpercelen op de Zuid-es in de loop der jaren. Van versnipperde percelen met vele eigenaren naar 1 groot es-gebied, beheerd door fam. van Rhee. De meeste aandacht ging echter uit naar het het Drentsche Aa graan- en broodproject. Op de es wordt sinds vorig jaar rogge, spelt en tarwe verbouwd (met bijzondere rassen) die door bakkers in de omringende plaatsen worden verwerkt tot speciale Drentsche Aa broden. Bij de pit-stop op de deel van de boerderij, met glühwein, warme chocolademelk en frisdrank, mochten we proeven van de broden: heerlijk!

Teruggekomen in de Gasterije werd het al snel gezellig in een volle zaal (weer meer dan 135 deelnemers aan het buffet). Daarna konden we met zijn allen genieten van een heerlijk en rijk gevarieerd buffet met winterse gerechten. Deze keer had Hilbert Boxem als specialiteit een kip-stoofpotje toegevoegd wat bijzonder in de smaak viel bij de gasten. Voorafgaand aan het nagerecht (ijs met slagroom!) was het tijd voor een paar bedankjes met een presentje. Harm Reinders en Harm van Rhee (en Janny) werden bedankt voor hun interessante bijdrage tijdens de wandeling, die zeer in de smaak viel. Hilbert Boxem en zijn team werden bedankt voor het verzorgen van de voortreffelijke maaltijd.
En tenslotte kwamen Jan en Trijnie aan de beurt, als dank voor hun jarenlange inzet voor dit evenement. (Zoals bekend neemt de fam. Tingen na de zomer afscheid als beheerder van het dorpshuis.)

Kortom: het was weer gezellig en plezierig. Geen wonder dat de deelnemers met blije gezichten weer naar huis gingen.