Winterbuffet 2018: een verslag en foto’s

Zondagmiddag, 28 januari, was de Gasterije om 14.00 uur al aardig volgestroomd. Zo’n 70 wandelaars hadden zich verzameld om voorafgaand aan het winterbuffet eerst nog een stevige wandeling te maken. Voor midwinter was het best nog aardig weer, hoewel aan het einde van de toer toch steeds meer parapluutjes werden opengeklapt.

De wandeltocht leidde eerst naar de ijsbaan. Jeroen Oomen, voorzitter van de ijsvereniging Wintervreugd, vertelde over de grote opknapbeurt die hier vorig jaar is uitgevoerd. In samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en met medewerking van vele vrijwilligers zijn de brede zomen rondom de baan ontdaan van veel ongewenste opslag. Ook is de open waterverbinding tussen de ijsbaan en het Voorste Veen hersteld en uitgediept zodat vissen heen en weer kunnen migreren en in het diepere Voorste Veen kunnen overwinteren. Al met al is de baan en z’n omgeving weer een prachtig natuurgebied geworden waar reeën en klein wild regelmatig waar te nemen zijn. En de visstand is nu al aanzienlijk verbeterd. Er zijn zelfs snoeken van bijna een meter gesignaleerd. En nu maar hopen dat er ook nog eens ijs komt.

De tocht voerde verder over het heidegebied tussen de ijsbaan en de Oudemolenseweg. Herman Roepman van de werkgroep Natuurbeheer Gasteren gaf uitleg over de werkzaamheden die de ongeveer 15 vrijwilligers van de groep hier iedere woensdagmorgen uitvoeren. Gek genoeg gaat wat zij hier doen eigenlijk tegen de natuur in. Als je de natuur zijn gang zou laten gaan dan verdwijnt de heide vanzelf door verbossing. Het is dus een bewuste keuze om verbossing tegen te gaan om zo de heide te sparen en weer ruimte te bieden. Dit gebeurt vooral door het met wortel en tak verwijderen van overal opkomende bomen en struiken, waarvan de Amerikaanse vogelkers wel de meest opdringerige is. Het meeste werk gebeurt met de hand maar voor uitgestrekte dichte bossages wordt zo nu en dan ook een klein kraantje ingezet. Daarnaast wordt het gebied sinds december op gezette tijden begraasd door de schapen van de schaapskudde Het Stroomdal uit Schipborg.

Via het heidegebied ten oosten van de Schipborgerweg, en vervolgens langs de Noord-es, belandden de wandelaars bij het Ubbinkbos. Daar wachtten Hermie en Martin Ubbink van de Stichting Landgoed Ubbink-bos hen op voor een rondleiding door dit prachtige bosgebied dat hun familie hier sinds de jaren 40 heeft aangelegd. Er is een grote verscheidenheid aan bomen gepland op de eertijds woeste grond die door zandverstuivingen nog steeds een geaccidenteerd karakter heeft. De familie beheert en onderhoudt het bos nog geheel zelf door selectief kappen en nieuwe aanplant. Historische bijzonderheden zijn enkele oude grafheuvels (in de jaren 60 onderzocht door de bekende archeoloog Van Giffen) en, van recentere datum, twee onderduikersholen (die gelukkig nooit gebruikt hoefden te worden). Grappig was dat enkele oudere Gastenaren onder de wandelaars de ontwikkeling van het bos zelf van nabij hebben meegemaakt en de gids nog wetenswaardigheden wisten vertellen die hij zelf niet kende. Na een hartverwarmende versnapering midden in het bos, warme glühwein en chocolademelk, toog het gezelschap weer richting het Dorpshuis.

Daar troffen zij nog veel meer dorpelingen, in afwachting van het buffet. Gezamenlijk waren er wel ruim 135 mensen. Gelukkig had Hilbert Boxem en zijn team uit Gieten op deze aantallen gerekend zodat iedereen goed aan z’n trekken kon komen. Het rijk gevarieerde aanbod aan overheerlijke stamppotten en vleessoorten (waaronder speenvarken) was dan ook overweldigend. Samen met de winters versierde aankleding van de zaal zorgde dit voor een genoeglijke sfeer waarin men weer eens even met deze en gene kon bijkletsen.
Voorafgaand aan het nagerecht (diverse ijssoorten met slagroom naar wens) bedankte Ben Mulder, voorzitter van sportvereniging de Rietvogels, alle gidsen voor hun boeiende uiteenzettingen tijdens de wandeling en trakteerde hen op een tulpenboeket. Ook Hilbert Boxem en zijn team werden bedankt voor het perfect georganiseerde buffet. Voor hen was er en kersenpuntentaart, voor bij de koffie op maandagmorgen.
Tot slot vond nog een verloting plaats van vijf door Hilbert Boxem ter beschikking gestelde rollades.

Na het toetje en nog even gezellig napraten kwam weer een eind aan dit zeer geslaagde winterbuffet dat Stichting Af en toe wat en sportvereniging de Rietvogels nu al weer voor de 12e keer organiseerden.

Een overzicht van alle beschikbare foto’s staan HIER.