Trouwambtenaar op bezoek in de Huiskamer

Woensdag 23 maart kregen we bezoek van een Babs in de huiskamer. Babs staat voor buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand. Zo mag Annette Botterblom zich noemen als trouwambtenaar van de gemeente Aa en Hunze.

Annette vertelde vol passie en enthousiasme over haar eigen leven en op welke manier zij trouwambtenaar is geworden. Het begon met een open sollicitatiebrief naar de gemeente, waar op dat moment geen vacature was. Vier jaren later werd ze gebeld dat er een vacature werd geplaatst. Na dit gesprek, werd ze aangenomen.

Inmiddels heeft ze meer dan 1000 huwelijken voltrokken. Er wordt veel getrouwd in onze gemeente, niet alleen door inwoners vanuit de gemeente, maar ook van daarbuiten. Waar eerst het gemeentehuis en de kerk favoriet waren, ligt dat nu heel anders. Er wordt veelal op andere mooie locaties getrouwd, zoals de Kruimel in Gasselte. Vooral in de maanden van april-september is het behoorlijk druk, dat zijn de maanden dat de meeste mensen trouwen.

Annette gaat altijd in gesprek met het bruidspaar om kennis te maken en de wensen van de trouwdag te bespreken. Iedere keer is weer uniek, jonge mensen, wat oudere mensen, man en vrouw, twee mannen of twee vrouwen. Tegenwoordig zijn er vaak al kinderen bij, die bij de ceremonie worden betrokken of bijvoorbeeld de ringen brengen. Daarna schrijft ze een passende en persoonlijke toespraak. Ze geeft aan dat het zo ontzettend leuk werk is, zulke mooie verhalen, en iedereen is zo anders en uniek. Ook maakt ze altijd een persoonlijk cadeau voor het bruidspaar.

Er zijn een aantal dingen in de loop der jaren veranderd. Zo zie je dat de mode tegenwoordig anders is, maar ook dat er nu veel met een thema wordt gewerkt, zoals something old, something new, something borrowed, something blue. Maar ook is het nu toegestaan om bijvoorbeeld de achternaam van de man/ vrouw aan te nemen.

Annette had allerlei foto-mappen mee die uitgestald op tafel lagen. En inderdaad, zo zie je goed dat iedereen op zijn eigen unieke manier is getrouwd! Sommigen hadden hun eigen trouwjurken en trouwpak en trouwfoto’s mee. Prachtig om te zien en mooi om de verhalen erover te horen.

Het was een ontzettend fijne, gezellige ochtend waarin we genoten hebben van het enthousiasme en de mooie anekdotes en verhalen van Annette!

De volgende keer, op woensdag 6 april, gaan we een mooi paasbloemstuk maken.