Tijdreis in plaats van vakantie?

Het Drents Archief leeft mee met alle Drenten die vanwege de coronamaatregelen dit jaar liever thuisblijven dan op vakantie te gaan. Zij biedt hen een reis in de tijd aan naar de warme zomers van de jaren ’60, ’70 en ’80, en bood de redactie daartoe onderstaand persbericht aan.


Themafilm ‘Zomer in Drenthe’ op social media
Nostalgische kleurenbeelden van de zomers van vroeger

Vanwege de coronacrisis blijven veel Drenten deze vakantie dichtbij huis. Daarom blikt het Drents Archief met een speciale filmcompilatie in juli en augustus terug op de zomers van vroeger. Hoe beleefde Drenthe de warme maanden van de jaren ’60, ’70 en ’80?

De themafilm ‘Zomer in Drenthe’ zou normaal gesproken in juli en augustus tijdens openingstijden doorlopend te zien zijn in de Digilounge van het Drents Archief. Maar vanwege het beperkte aantal bezoekers dat het archief vanwege de coronamaatregelen mag ontvangen, is dat dit jaar niet mogelijk. Daarom is deze zomer elke woensdag en zaterdag een deel van de film te zien op de social media-kanalen van het Drents Archief.

Volksdansen en Bloemencorso
De film ‘Zomer in Drenthe’ bevat unieke kleurenbeelden van de zomers in Drenthe in de late jaren ‘60 en de jaren ‘70 en ‘80. De beelden brengen je terug naar een tijd waarin roken nog gemeengoed was, er op het land werd gewerkt met paarden, de elektrische fiets nog niet zijn intrede had gedaan bij de Drentse Fiets4daagse en volksdansen in klederdracht heel populair was. Ook neemt de film je mee terug naar plekken die tot het verleden behoren: zoals de oude dierentuin in Emmen en het Verkeerspark in Assen. Wie heeft daar niet als kind uren rondjes gereden? Ook beelden van andere evenementen die dit jaar geannuleerd zijn, tonen we. Zoals het Eelder Bloemencorso en Donderdag Meppeldag.

Zeskamp
Afgelopen maanden vroeg het archief aan het publiek wat zij graag in de zomerfilm terug wilden zien. Het antwoord dat het meest gegeven werd, was de zeskamp. Veel Drentse dorpen organiseerden een evenement waarbij straten of wijken tegen elkaar streden. Dit leverde veel waterpret, paalgevechten en andere rare capriolen op. In ‘Zomer in Drenthe’ zijn hilarische beelden te zien van de zomerspelen in Annen, Langelo, Veeningen en Elp.

De zestien delen van ‘Zomer in Drenthe’ worden van zaterdag 4 juli t/m woensdag 26 augustus 2020 twee keer per week gedeeld op Facebook en Instagram.