Hij zal het van te voren waarschijnlijk niet gedacht hebben, maar aan het eind van zaterdag 19 november bleek Piet Jansen het biljartkampioenschap van Gasteren op zijn naam te hebben geschreven. Met de wisselbeker, die hij overnam van de vorige winnaar Gert Weggemans, en een dinerbon van Balkan Grill Restaurant in Assen, moet Piet in zijn nopjes zijn geweest.
Het begint een mooie traditie te worden in november, wanneer de bladeren van de bomen vallen: het Open Biljartkampioenschap Gasteren van sportvereniging De Rietvogels. Dit jaar alweer voor de zesde keer. En opnieuw met een flink aantal van 25 deelnemers.

Zaterdagmorgen werden op drie plekken in het dorp de voorronden gespeeld: bij de familie Van der Molen op Oosteinde 1, bij de familie Pieters op Oosteinde 22 en in ons dorpshuis De Gasterije. Iedereen speelde 2 partijen van elk 20 beurten. In de uitslagen werd rekening gehouden met ieders van te voren opgegeven moyenne, waardoor een speler die gewoonlijk veel caramboles maakt niet altijd als winnaar uit de strijd komt: ieder speelt op zijn eigen niveau en iedereen heeft evenveel kans om te winnen. 
Bij het opmaken van de stand bleken Harm Reinders, Bert van der Linde, Piet Jansen en Teunis Homan als de vier besten uit de bus te komen. Opmerkelijk, aangezien Harm, Bert en Teunis op andere momenten in het jaar niet of nauwelijks aan de biljarttafel te vinden zijn. Zij speelden ’s middags in De Gasterije nog elk twee partijen: een halve finale en vervolgens de finale of de partij om de derde en vierde plaats.
Volgens goede traditie serveerden Jan en Trijnie Tingen tussen de middag voor alle deelnemers een uitstekende erwtensoep-lunch, met roggebrood met spek en een saucijzenbroodje.

Na de lunch traden eerst Teunis en Bert in het strijdperk voor een plek in de finale. Teunis won deze halve finale. In de andere halve finale zegevierde Piet over Harm. In de partij om de derde en vierde plaats bleek de concentratie langzaam weg te zakken. Bert en Harm bleken meer dan in de ochtend moeite te hebben met het maken van hun caramboles. Uiteindelijk bleek Bert de sterkste en werd daarmee derde, Harm vierde. In de finale was Teunis weinig gelukkig met zijn stoten, terwijl Piet onverstoorbaar zijn caramboles maakte. Dat leverde Piet uiteindelijk de eerste prijs op: de wisselbeker en een dinerbon, beschikbaar gesteld door Balkan Grill Restaurant te Assen. Ook de andere finalisten gingen naar huis met een mooie prijs. In een goed gevuld en geanimeerd Dorpshuis volgde vervolgens de nazit.

Demonstratiepartij
Op de vrijdagavond vòòr het toernooi komen de deelnemers bij elkaar in De Gasterije voor de loting – wie speelt zaterdagmorgen waar en tegen wie – omlijst door een demonstratiepartij, georganiseerd door Harry Wolters. Deze keer traden Bert en Bertus op, twee van zijn biljartmakkers uit Assen. Het werd een interactieve avond waarbij de fijne kneepjes van het biljartspel werden gedemonstreerd. Maar misschien wel hun belangrijkste boodschap – let op je houding: een goede houding bij het biljarten en de manier waarop je de queue vasthoudt, zijn o zo belangrijk!

Samen met de voorzitter van De Rietvogels, Ben Mulder, hebben Lute Pieters, Flip Moerker en Harry Wolters het toernooi voortreffelijk georganiseerd. Ter voorbereiding heeft Lute vrijdagmiddag het biljart in De Gasterije gestofzogen en met een in azijn gedoopte doek het laken schoongemaakt. De ballen (met stip, beschikbaar gesteld door Biljartschool Assen) rolden als nooit tevoren over het biljart!

En heeft u vòòr de ingang van het Dorpshuis ook het fraaie kunstwerk gezien waarop in witte letters biljarttoernooi te lezen was. Een ingenieuze creatie van Peter Pasman.

Henk Hellema.