Ger Dijkstra biljartkampioen Gasteren 2017

De naam van Ger Dijkstra kan bijgeschreven worden op de biljartwisselbeker van SV De Rietvogels. Met spel dat in de voorronden vermoedelijk iets beter was, versloeg hij medefinalist Roelof Moek. De derde plaats was – gezien zijn resultaten in de voorronden – voor Bennie Vrieling, die met zijn loepzuivere kijk op het spel een goede indruk achterliet.

Vrijdag 1 en zaterdag 2 december werd voor de zevende maal het Open Biljartkampioenschap van Gasteren gehouden. Met 23 deelnemers was de organisatie wederom zeer tevreden. Applaus was er vrijdagavond bij de geanimeerde loting voor de enige dame in het illustere biljartgezelschap: Janny van Rhee!

De opzet dit jaar week op een aantal punten af van die van vorige edities. Zo werd er op vrijdagavond geen biljartdemonstratie gegeven, maar moesten de deelnemers na de loting direct aan de bak voor de eerste ronde. Op zaterdagmorgen volgde de tweede ronde, op de zaterdagmiddag na de gezamenlijke lunch de derde.
Elke deelnemer speelde daardoor geen twee wedstrijden, zoals bij vorige kampioenschappen, maar vier. Het aardige van de nieuwe opzet was bovendien, dat iedere biljarter op elke locatie speelde: een keer bij de familie Van der Molen, een keer bij de familie Pieters en een keer in de Gasterije.
Zo mocht uw verslaggever voor het eerst zijn kunsten op het blauwe laken bij de familie Van der Molen vertonen, wat hem zodanig imponeerde dat hij er werkelijk niets van bakte. Op zaterdag werd tussen de tweede en derde ronde de traditionele snertmaaltijd opgediend, waaraan ook de familie Van der Molen deelnam. Deze maaltijd werd dit jaar voor het eerst bereid door de nieuwe beheerders Miranda en Marchinus. Een heerlijke soep waarbij roggebrood met katenspek en broodjes ham of kaas werden geserveerd.

Na de daarop volgende derde ronde bleken Ger Dijkstra en Roelof Moek, gezien hun van te voren opgegeven moyenne, de beste resultaten te hebben behaald en speelden ze de finale. Ger won en ging met de wisselbeker en een heerlijk cadeaupakket naar huis. Ook de nummers twee en drie ontvingen een cadeaupakket.
Kampioen van vorig jaar Piet Jansen kon zijn beker niet verdedigen, aangezien hij zich in Marokko aan het voorbereiden was op een kamelentocht in de Sahara. Dat moet hem toch zeker dorstig hebben gemaakt, maar bier, Piet, is er niet in de woestijn, daarvoor moet je toch echt in de Gasterije zijn.

De voortreffelijk organisatie van deze kampioenschappen was in de ervaren handen van wedstrijdleider Teunis Homan en medeorganisatoren Flip Moerker, Harry Wolters, Lute Pieters en nog iemand, met als kapitein op het organisatie-schip Ben Mulder, voorzitter van SV De Rietvogels. Namens de sportvereniging bood hij tijdens de lunch op zaterdag de gastvrije beheerders van de drie biljartlocaties bloemen aan.
Bijzonder, en zeer geslaagd, was de professionele wijze waarop de loting, de wedstrijd-indeling en de uitslagen op een computer werden gepresenteerd. Deze overgang van papier naar digitaal was dit jaar voor het eerst. Alle biljarters konden vervolgens de behaalde resultaten overzichtelijk weergegeven op het televisie-scherm in de kantine van de Gasterije bekijken.

Henk Hellema