Dorpenvolleybaltoernooi 2017: verslag

Op vrijdag 12 mei werd het jaarlijkse dorpenvolleybaltoernooi gehouden, voor de 2e keer georganiseerd door sportvereniging de Rietvogels. Op het sportveld achter de Gasterije waren twee velden wedstrijdklaar gemaakt door Ger, Ben en Harald. In hun professionele voorbereiding werd zelfs de grashoogte met behulp van een elektrisch maaiertje op Olympische hoogte gebracht en deze verslaggever verdenkt de heren ervan dat ze zelfs de weersomstandigheden onder controle hadden.  ’s Middags werd nog de suggestie gedaan: ‘spelen in zwembroek’ en ‘snorkel meenemen’, maar ’s avonds was er een stralend zonnetje. Het bij slecht weer uitwijken naar binnen was geen optie want in de sportzaal was een trainingsavond van de boogschutters. De feilloze organisatie heeft geen moment onder druk gestaan.

Deelnemers waren 8 ploegen uit Annen (3 teams, waaronder een meidenteam), NON uit Gieten, SOTOZ uit Oudemolen, Taarlo en Tynaarlo en 3 teams uit Gasteren, waaronder een team van de keet. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd: er was meer dan 60 jaar leeftijdsverschil tussen de oudste en de jongste deelnemer. Het mooiste volleybal werd gespeeld door het meidenteam uit Annen, maar zij hadden het soms lastig tegen het smash-geweld van andere ploegen. Toch haalden zij de halve finales, samen met SOTOZ, Annen 1 en de Rietvogels.

De wedstrijdleiding en de veldmicrofoon waren in handen van Klaasje Hollander (een groot volleybal-icoon van weleer). Onder haar strakke leiding bleek het ouderwets tussendoor biertje drinken niet meer mogelijk en in een hoog tempo werden alle wedstrijden afgewerkt. In een zinderende strijd om het hoogst haalbare bleven het team van Annen en de Rietvogels alleen over om in de finale uit te maken wie zich een jaar lang kampioen mocht noemen. Het siert de Rietvogels dat zij, ondanks het grote thuisvoordeel, deze eer heeft gegund aan Annen. Als goed gastheer hoor je het ‘eigen’ toernooi niet voor de 2e keer te winnen.
Overigens bleek de Rietvogels later na de prijsuitreiking (een wisselbeker) een betere bierdrinker en hebben ze uiteindelijk zelf het licht in de Gasterije uit gedaan. Onder dankzegging aan Jan en Trijnie voor de gastvrijheid, aan alle deelnemende teams voor hun sportieve inzet, aan ‘onze’ Annie (oudste deelnemer) die weer boven haarzelf uitsteeg zien wij terug op een gezellig en bijzonder geslaagd toernooi. Volgend jaar weer hetzelfde toernooi, zelfde bezetting en dan op vrijdag de dertiende.

Hein Scholma