Gasteren proefde whisky

Onder de deskundige en prettige leiding van Allard Hingstman van Pinotage (Annen) proefden 15 liefhebbers donderdag 22 februari 2018 van whisky en kleine bites. De avond begon met een kleine introductie door  Allard Hingstman zelf: hotelschool, goede cijfers voor het vak “alkoholische dranken” en werkervaring in hotels waren de basis waarop hij 7 jaren geleden Pinotage overnam. De liefhebbers wisten feilloos te beantwoorden wat de ingrediënten van whisky zijn: gerst, gist en water. Whisky komt uit Schotland; whiskey uit Ierland. Hierna legde Allard uit hoe whisky tot stand kwam. Gerst laten kiemen, verhitten (op turf) en daarna tweevoudig destilleren. Het laten rijpen op houten wijnvaten zorgen voor de voor elke whisky typerende smaak.

Na de theorie volgde het proeven. Iedere liefhebbers kreeg drie glaasjes. Daarbij zorgden Marchinus en Miranda voor de bite: kleine hapjes paté en vis.

Glenlivet Founder’s. In samensmaak met een toast met walnootpate. Deze whisky heeft een alcoholprrercentagre van 40%. Het was bijzonder dat een hapje walnootpaté de smaak van whisky veranderde.

De volgende whisky: Cardhu 12 Years. Ook een alcoholpercentage van 40%. Mede door het stukje oude kaas verbaasden vele liefhebbers zich over de smaak van deze 12 jaar oude whisky, die beduidend lekkerder werd gevonden dan de Glemlivet.

De derde whisky: Deanston Virgin Oak. Alle liefhebbers voegden op advies van Allard met een pipet enkele druppels water toe aan deze whiskey met een alcoholpercentage van 46,3%. Bij deze ronde zorgde een broodje met warm gerookte zalm.

Edradour/Ballechin met een stokbroodje met paling. Ook bij deze whisky wist Allard leuke details te vertellen over de brewey. Edradour/Ballechin heeft een alcoholpercentage van 46%.

De vijfde whisky: Ultimate Bunnahabhain Moine; deze werd geproefd met  een stokbroodje met koud gerookte zalm. Allard liep rond met een spuitflesje met whisky en verstoof deze over de gerookte zalm … dat veranderde de smaak van de zalm. Ook de Ultimate heeft een alcoholpercentage van 46%

En als laatste was Arran Machrie Moor Cask Strenght aan de beurt. Als bite werd een stokbroodje met makreel gepresenteerd. De Arran was de topper van het alcoholpercentage: 58,1%.

Allard sloot af met het verzoek mee te doen aan een smaak-explosie die hij “whisky-S/M” noemde. Niet iedereen durfde deze uitdaging aan. De dappere mannen en de enige vrouw die het wel durfden, namen een slok Arran Machrie Moor Cask Strenght, “kauwden” gedurende 10 seconden de whisky, haalden daarna via de mond diep adem en slokten de inmiddels warm-geworden whisky in één teug door. Bij menigeen kleurden de konen dieprood en sprongen de tranen in de ogen.

De liefhebbers vonden het een gezellige, leerzame en waardevolle avond. Als afsluiting gingen bestelformulieren rond waarmee de liefhebbers hun voorkeur konden voor een whisky konden opgeven en een bestelling bij Allard konden doen, af te halen bij Pinotage.